ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

Το βιογραφικό σημείωμα είναι η πρώτη ευκαιρία που σας δίνεται για να προβάλετε τις δεξιότητες και τις εμπειρίες σας σε έναν μελλοντικό εργοδότη.

Παρακάτω θα βρείτε 5 dos για ένα βιογραφικό που ξεχωρίζει.

Κάντε το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει

1. Χρησιμοποιήστε λέξεις – κλειδιά.

Προσαρμόστε το βιογραφικό σας χρησιμοποιώντας λέξεις που περιέχει η αγγελία εργασίας ή το πρόγραμμα σπουδών, στα οποία ανταποκρίνεστε. Καλό θα είναι να συμπεριλάβετε τις δεξιότητες και τις ικανότητες που αναφέρουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων στις αγγελίες εργασίας, καθώς πολύ συχνά χρησιμοποιούνται αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου των βιογραφικών.

2. Εστιάστε στα επιτεύγματα και όχι στα καθήκοντα.

Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρήματα δράσης που περιγράφουν τον αντίκτυπο που είχαν οι προσπάθειές σας, είτε στις σπουδές σας είτε στην εργασία σας. Τα ρήματα δράσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε προτάσεις στο βιογραφικό σας σημείωμα και υπάρχει πληθώρα εξαιρετικών ρημάτων για να διαλέξετε, όπως επιτεύχθηκε, επινοήθηκε, επιμελήθηκε, εφαρμόστηκε, βελτιώθηκε, επιλύθηκε, ενισχύθηκε κ.α..

3. Χρησιμοποιήστε αριθμούς.

Οι αριθμοί «τραβούν» το βλέμμα και μπορούν να αποδώσουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Ό, τι μπορείτε να πείτε με αριθμό, προτιμήστε το.  Για παράδειγμα, μην αναφέρετε ότι είστε πολύγλωσσος, αλλά ότι γνωρίζετε άριστα τρεις γλώσσες. Μη γράψετε αύξηση πωλήσεων, αλλά αύξηση πωλήσεων κατά 10%.

4. Φροντίστε να συμπεριλάβετε τα δυνατά χαρακτηριστικά σας.

Οι μαλακές δεξιότητες (soft skills) είναι τόσο σημαντικές που μπορούν να «καλύψουν» ακόμη και την έλλειψη εργασιακής εμπειρίας. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να περιλαμβάνει το βιογραφικό σας τις δεξιότητές σας διασκορπισμένες σε διάφορες ενότητές του (προσωπικό προφίλ, εργασιακή εμπειρία, εκπαίδευση).

5. Κρατήστε το βιογραφικό σας συνοπτικό, περιεκτικό και ευανάγνωστο.

Όλα ξεκινούν από την έκταση, καθώς ο χρόνος που αφιερώνεται από τους υπεύθυνους προσλήψεων για την ανάγνωση ενός βιογραφικού είναι λίγα δευτερόλεπτα. Ένα βιογραφικό της μίας σελίδας για τους υποψήφιους χωρίς προϋπηρεσία και ένα δισέλιδο για όσους διαθέτουν εργασιακή εμπειρία είναι ό,τι χρειάζεται. Επίσης, η γραμματοσειρά των 11 ή 12 στιγμών είναι ιδανική, ώστε η πληροφορία να είναι ευανάγνωστη. Τέλος, η στοίχιση με κουκίδες (bullets) βοηθάει στη γρήγορη ανάγνωση του βιογραφικού σας. Πέντε bullets είναι αρκετά, ώστε να δώσετε μια σαφή και πλήρη περιγραφή.

EXTRA TIPS

Πριν στείλετε το βιογραφικό σας θυμηθείτε

  • Να κάνετε ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο.

Τα ορθογραφικά, αλλά και τα γραμματικά ή συντακτικά λάθη, μπορούν να καταστρέψουν ένα, κατά τα άλλα, σωστό βιογραφικό. Χρησιμοποιήστε ίδια γραμματοσειρά, μεριμνήστε για την ομοιομορφία του και εφαρμόστε τον ορθογραφικό έλεγχο για να διορθώσετε τυχόν λάθη. Διαβάστε το μία και δύο, ίσως και τρεις φορές, με διαστήματα ανάμεσά τους, για να δείτε μήπως κάτι σας έχει ξεφύγει. Ακόμα καλύτερα, δώστε το να το ελέγξει και κάποιος άλλος. Καλό θα ήταν να το τυπώσετε για έναν τελευταίο έλεγχο.

  • Αν βάλετε φωτογραφία, φροντίστε να είναι η κατάλληλη.

Η προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό δημιουργεί ένα επιπλέον κριτήριο με βάση το οποίο θα αξιολογηθείτε, οπότε, αν δεν είναι η κατάλληλη, μπορεί να μη λειτουργήσει υπέρ σας. Καλό θα ήταν η φωτογραφία που θα χρησιμοποιήσετε να είναι πρόσφατη, πορτραίτου, με απλό ντύσιμο, λευκό ή «καθαρό» φόντο και καλή ανάλυση. Με λίγα λόγια να δείχνει επαγγελματισμό.

Πως θα αξιολογούσατε αυτή τη σελίδα;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4.7 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 6