5 προτάσεις για  ένα καλό βιογραφικό

δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές

1. Επικεντρωθείτε στα ουσιώδη

Γενικά, οι εργοδότες ασχολούνται μόνο μερικά δευτερόλεπτα με κάθε βιογραφικό.
Εάν δεν κάνετε καλή εντύπωση, θα έχετε χάσει την ευκαιρία.
 
Συνοπτικό βιογραφικό: δύο σελίδες A4 είναι συνήθως αρκετές, ανεξάρτητα από την εκπαίδευση και την επαγγελματική σας εμπειρία. Καλό είναι να μην ξεπερνάτε τις τρεις σελίδες βιογραφικού.

Έχετε περιορισμένη εργασιακή εμπειρία;
Περιγράψτε πρώτα την εκπαίδευση και την κατάρτισή σας. Δώστε έμφαση στις συμμετοχές σας σε εθελοντικές δραστηριότητες και προγράμματα πρακτικής άσκησης.

2.Επιδείξτε σαφήνεια και συνοπτικότητα

Χρησιμοποιείτε σύντομες φράσεις. Αποφύγετε φράσεις κλισέ. Επικεντρωθείτε στα στοιχεία της κατάρτισης και της επαγγελματικής σας εμπειρίας που είναι σχετικά με την επιθυμητή θέση εργασίας ή το πρόγραμμα σπουδών για το οποίο υποβάλετε αίτηση.

Παρουσιάστε τα δεδομένα σας από το πιο πρόσφατο και προς τα πίσω χρονικά.

Ενημερώνετε το βιογραφικό σας, καθώς εξελίσσεστε. Μη διστάσετε να αφαιρέσετε παλιές πληροφορίες, εφόσον δεν προσθέτουν αξία στο βιογραφικό σας για τη θέση που σας ενδιαφέρει.

3. Προσαρμόζετε πάντα το βιογραφικό σας στη θέση για την οποία κάνετε αίτηση

Δώστε έμφαση στα δυνατά σας σημεία που καλύπτουν τις ανάγκες του εργοδότη και εστιάστε στις δεξιότητες που ταιριάζουν στην αιτούμενη θέση εργασίας ή του εκπαιδευτικού προγράμματος

Αιτιολογήστε  τα διαστήματα διακοπής από τις σπουδές ή την καριέρα σας, δίνοντας παραδείγματα δεξιοτήτων και εμπειριών που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των διαστημάτων αυτών

Αποφύγετε να συμπεριλάβατε επαγγελματική εμπειρία ή κατάρτιση που δεν είναι σχετική με τη θέση της αίτησης.

Πριν στείλετε  το βιογραφικό σας σε  έναν εργοδότη, ελέγξτε ξανά ότι αντιστοιχεί στο απαιτούμενο προφίλ.

Αποφεύγετε να παρουσιάζετε μια υπερβολική εικόνα των προσόντων σας: κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πρέπει να είστε σε θέση να δώσετε μια εικόνα που θα συνάδει με  εκείνης του βιογραφικού σας.

4. Προσοχή στην παρουσίαση του βιογραφικού σας

Παρουσιάστε με σαφήνεια και με λογική σειρά τα προσόντα και τις δεξιότητές σας, ώστε να προβάλετε τα πλεονεκτήματά σας. Αναφέρετε πρώτα τις πιο σχετικές πληροφορίες, σύμφωνα με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Προσοχή στην ορθογραφία, στίξη και σύνταξη ώστε να αποφύγετε τυχόν λεκτικά λάθη. Εκτυπώστε το βιογραφικό σας σε λευκό χαρτί (εκτός κι αν σας ζητείτε να το στείλετε ηλεκτρονικά). Διατηρείστε την προτεινόμενη γραμματοσειρά και σελιδοποίηση.

5. Ελέγξτε το βιογραφικό σας αφού το ολοκληρώσετε

Κάνετε έναν επανέλεγχο για τυχόν ορθογραφικά ή άλλα λάθη και ελέγξτε εάν η δομή του έχει μια λογική σειρά και είναι ξεκάθαρη για αυτόν που θα το διαβάσει. 

Ζητείστε από κάποιον να ελέγξει αν το περιεχόμενο του βιογραφικού σας είναι σαφές και εύκολα κατανοητό.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σημείωμα και τη συνοδευτική επιστολή στο europass.eu

 

Πως θα αξιολογούσατε αυτή τη σελίδα;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4.5 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 10