5 ΛΑΘΗ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ
Καθώς δημιουργείτε ή ενημερώνετε το βιογραφικό σας, βεβαιωθείτε ότι δεν περιλαμβάνει κάποιο απο τα κοινά λάθη που αναφέρονται παρακάτω.
1. Μην αναφέρετε πολλές προσωπικές πληροφορίες.
Η διεύθυνση κατοικίας, η οικογενειακή κατάσταση, οι στρατιωτικές υποχρεώσεις, τα παιδιά, καθώς και θέματα υγείας αποτελούν προσωπικά δεδομένα και καλό θα ήταν να μην τα συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας. Να θυμάστε ότι το βιογραφικό αποτελεί την επαγγελματική σας ταυτότητα και μόνο. Το τηλέφωνο, το mail και η περιοχή κατοικίας αρκούν, ώστε να λάβει ο υποψήφιος εργοδότης ή ο υπεύθυνος σπουδών τις απαραίτητες πληροφορίες για εσάς.
2. Αποφύγετε την υπερβολική ή την ελάχιστη πληροφόρηση.
Δε χρειάζεται να συμπιέζετε τις εμπειρίες σας σε μισή σελίδα, επειδή έχετε ακούσει ότι τα βιογραφικά δεν πρέπει να είναι μακροσκελή. Για παράδειγμα, δεν αρκεί να αναφέρετε: «Εργάστηκα σε εστιατόριο» ενώ θα μπορούσατε να πείτε «Εργάστηκα σε εστιατόριο, όπου πέρασα από συνέντευξη, προσέλαβα, εκπαίδευσα και επέβλεπα περισσότερους από 20 υπαλλήλους». Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικά εκτενές βιογραφικό, που περιλαμβάνει πολλές και αναλυτικές πληροφορίες, δημιουργεί δυσάρεστη αίσθηση στον αναγνώστη και κάνει δύσκολο τον εντοπισμό στοιχείων που είναι χρήσιμα, ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος υποψήφιος/α.
3. Μην αποστέλλετε το ίδιο βιογραφικό παντού.
Αρκετοί υποψήφιοι που αναζητούν σπουδές ή εργασία χρησιμοποιούν ένα κοινό βιογραφικό για να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών ή αγγελία. Δυστυχώς, με αυτή την πρακτική δύσκολα μπορεί κάποιος να διακριθεί, καθώς η έλλειψη προσπάθειας δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος. Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα βιογραφικό ως βάση και δομή, το οποίο θα προσαρμόζετε ανάλογα με τη θέση που θέλετε να διεκδικήσετε. Για παράδειγμα, άλλο βιογραφικό θα αποστείλετε για μια θέση στις Πωλήσεις και άλλο στην Εξυπηρέτηση πελατών.
4. Αποφύγετε τις κοινότυπες – κλισέ εκφράσεις.
Οι υπεύθυνοι σπουδών ή προσλήψεων βλέπουν σε καθημερινή βάση βιογραφικά που περιλαμβάνουν λέξεις όπως δημιουργικός/ή, υπεύθυνος/η, εργατικός/ή, ενθουσιώδης. Αυτές οι περιγραφές είναι αρκετά κοινότυπες και δεν σας κάνουν να ξεχωρίζετε ως υποψήφιοι για μια θέση, ούτε προσθέτουν αξία στο βιογραφικό σας.
5. Μην αναφέρετε ψευδείς πληροφορίες.
Οι υποψήφιοι που συμπεριλαμβάνουν στο βιογραφικό τους ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες ρισκάρουν να χάσουν ευκαιρίες σπουδών ή εργασίας, καθώς οι υπερβολές και οι ανακρίβειες αποκαλύπτονται εύκολα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και οι ίδιοι φαίνονται αναξιόπιστοι. Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή αναφορικά με το βιογραφικό σας.